Bio Scala i Båstad och Röda Kvarn i Helsingborg invigdes våren 1918 när första världskriget gick mot sitt slut. Bilden från Victor Sjöströms stumfilm Berg-Ejvind och hans hustru, som visas i morgon kväll i Båstad och som 1918 var invigningsfilmen på Röda Kvarn i Helsingborg.
Den 5 juli 1918 invigdes Bio Scala i Båstad, i dag i Ulf Berggrens händer ett levande kulturcentrum på Bjäre.
Den första Bio Scala låg i dåvarande Graffagården på platsen för nuvarande ICA. Först på 1970-talet flyttade bion till sin nuvarande byggnad, en gammal gymnastiksal.
En månad tidigare, den 4 april 1918, invigdes Röda Kvarn i Helsingborg, Helsingborgs i dag äldsta biograf, med filmen ”Berg-Ejvind och hans hustru”, regisserad av Victor Sjöström.
Och minsann, samma film står på programmet när Scala firar sitt jubileum på torsdagen kl 18.30. Victor Sjöström spelar själv huvudrollen och hans hustru i filmen skulle senare också bli hans riktiga hustru. Båstads organist Andreas Lindgren, debuterar som stumfilmspianist på el-piano.
I sitt informationsmejl berättar Ulf Berggren vidare om musiken till stumfilmen.
”Till sin musikaliska hjälp har han Leo Nilsson och Ninni Carr.
Leo Nilsson blåser i några orgelpipor från Torekovs kyrkas gamla orgel. Ninni Carr har fått överta en av Bertil Englerts näverlurar och kompletterar med sin egen träskofiol. Så möts gammalt och nytt för en kväll på Scala.”
Våren 1918 gick det första världskriget mot sitt slut. Tio miljoner soldater och sju miljoner civila miste livet, än fler sårades eller invalidiserades. Många drömde om nya och bättre tider efter kriget. Biograferna var en av den tidens mest fascinerande moderniteter.
Att se film på bio är hundra år senare fortfarande en oförliknelig upplevelse, trots att utbudet av film är större än någonsin och trots att film tillgängliggjorts genom mängder av nya kanaler.
Och biografernas fysiska lokaler tillhör de omistliga kulturella noderna i ett levande samhälle, värda att vårda med all möjlig omtanke.
Kiviks Bio hälsar och gratulerar.