”Efter sexskandalen inget Nobelpris 2018”, kommenterar New York Times beskedet om att inget Nobelpris i litteratur kommer att utdelas i år.
Tragedin eller snarare farsen kring Svenska Akademin går vidare. På fredagen kl 9.00 kom beskedet via Akademins hemsida att inget Nobelpris i litteratur kommer att utdelas i år. Årets pris skjuts upp och 2019 planeras två pris.
Vi är vana vid sekundprecision när det gäller avslöjandena om årets Nobelpristagare. Men beskedet om att ingen pristagare kommer att utses i år dröjde flera minuter efter utsatt tid. Hemsidan där beskedet lämnades var överbelastad – och ingen akademiledamot bjöd på en personlig presentation.
BBC direktsände från Stockholm och intervjuade Ebba Witt-Brattström, som menade att det var ett klokt beslut.
– Om Akademin hade beslutat om ett pris i år hade det inneburit sista spiken i institutionens likkista.
På fredagskvällen lät det annorlunda när några akademiledamöter trots tystnadsplikten gav kommentarer inför det årliga torsdagsmötet.
– Varför skulle vi inte dela ut årets pris bara för att några ledamöter hoppat av, kvittrade Kristina Lugn.
I SVT1 intervjuades Jan Guillou just före tillkännagivandet. Han var med all rätt syrlig ironisk:
– Många av akademiledamöterna beter sig som femåringar. Det måste finnas något vi inte känner till. Hur ska man kunna få nya ledamöter? Vem vill sätta sig i samma rum som Horace Engdahl just nu?
New York Times talar i en snabb kommentar klartext med rubriken:
”Efter sexskandalen inget Nobelpris i litteratur 2018.”
Samma tidning konstaterade för en månad sedan att
”In Nobel Scandal, a Man Is Accused of Sexual Misconduct. A Woman Takes the Fall.”
I Svenska Dagbladets fredagstidning skriver Thomas Seinfeld, författare och medarbetare på Süddeutsche Zeitungs kulturredaktion. Hans kritik mot Horace Engdahl och turerna inom Svenska Akademin är förödande:
”Vad ska man tycka om en ledamot som anser att åtminstone 400 svenska forskare och akademiker drabbats av ”hjärnsläpp”? (yttrande av Engdahl)
”… varför skulle man tro att litteraturen behandlas med gott omdöme, djup redlighet och god smak, när man i alla andra avseenden beter sig annorlunda?”
”Och så uppstår den sista och största frågan: vem vill ha ett pris, utdelat av en liten skara människor av tvivelaktig karaktär och med bristande omdömesförmåga?”
Steinfelds konklusion är att de kvarvarande resterna av Svenska Akademin inte har någon framtid som den institution som delar ut Nobelpriset.