Många röster har höjts för att Sverige ska gå med i Nato. En som starkt ogillar den tanken är folkpartisten och vapeninspektören Hans Blix, intervjuad i nya numret av Fib/Kulturfront.
I senaste numret av FiB/Kulturfront (2015/2) intervjuas Hans Blix, om sin starkt kritiska hållning till svenskt Natomedlemskap.
Ett svenskt Natomedlemskap skulle, menar Blix, eskalera konflikter kring Östersjön och öka risken för ”gnistbildning”, incidenter.
Det är lätt att hålla med Hans Blix. Rysskräcken är inte befogad i dag. Visserligen regerar KGB i Moskva. Den demokratiska traditionen är svag. ”Men ett isolerat anfall mot Sverige är inte troligt. Inte heller om vi går med i Nato. Men spänningen i området ökar om vi går med”, säjer Blix.
Våra medier har piskat upp en rysskräck, fortsätter han. Han menar att den som vill bearbeta en konflikt måste försöka förstå den andra sidan. Om både Sverige och Finland går med i Nato blir Östersjön ett Natohav, med ryssarna inträngda i Finska viken och Kaliningrad.
Hans Blix blev under förspelet till USA:s angrepp på Irak 2003 känd som chef för FN:s vapeninspektörer som under perioden före kriget genomsökte Irak på jakt efter massförstörelsevapen, utan att finna några.
Han är i dag en av få svenska folkpartister som ifrågasätter svenskt Natomedlemskap.
Hans Blix medverkar i den nya antologin Bevara alliansfriheten, nej till Nato-medlemskap (Celanders förlag). En annan av bokens författare är Pierre Schori, som kommer till Helsingborgs stadsbibliotek den 2 mars 18.30 och talar med samma titel som ovannämnda bok.
I veckan lanseras en ny nätplats för motståndet mot svensk Nato-anslutning och försvaret av den svenska militära alliansfriheten. Bakom alliansfriheten.se står Rolf Andersson, Anders Björnsson och Lars Gunnar Liljestrand.
Nätplatsen kan ses som en uppföljning av ”Bevara alliansfriheten, nej till Nato-medlemskap”. Den vill vara en kunskapsbank för alla som inte accepterar att Sverige ska ge upp den traditionella säkerhetspolitiska linje som i 200 år hållit landet utanför krig mellan stormakterna. Här finns länkar till grundtexter som belyser den ståndpunkten.