Höganäs kommun lagar falafel med lingon och brunsås åt vegetarianerna när övriga får köttbullar.
Höganäs blev ökänt när det för ett år sedan framkom att kommunen i Sverige var den som satsade minst på skolmat, 7:02 per elev och måltid i råvaror. Det hjälpte knappast att herr kommunalrådet försäkrade att det berodde på att man förhandlat fram låga inköpspriser på närodlad mat.
Det mesta av maten till skolor och äldreboenden i staden tillagas på ett centralkök som sedan distribuerar den färdiglagade maten till de lunchhungriga.
I Höganäs kan de som inte äter kött få ett vegetariskt alternativ. Så bra. Och så självklart!
Men i praktiken ser det ut så här:
Nu ska vi laga köttbullar med brunsås, potatis och lingon, det gillar ju både barn och vuxna, har någon tänkt.
De som av olika skäl inte äter kött får den här dagen köttbullarna utbytta mot falafel (kikärtsbullar på mellanösternvis) med lingon, brunsås och potatis. Praktiskt. Men va?
Jo, så där går det till i Höganäs, staden som genom eurosatsningen vill hålla en internationell profil. Då det gäller maten sträcker sig centralkökets matkultur knappast länge än till Väsby.
Falafel med lingon och brunsås? Kära nån.
I vår tid stiger antalet vegetarianer markant. För tre år sedan skrev Dagens Nyheter att var tionde svensk är vegetarian. Något senare visade en undersökning refererad av SVT att 36 procent av svenskarna är ”flexitarianer” och alltså medvetet äter vegetarisk mat flera gånger i veckan. Denna grupp ökar kraftigt särskilt bland ungdomar. Mellan 2014 och 2015 fördubblades försäljningen av färdiglagad vegetarisk mat.
Vi som lagar vegetariskt med aubergine, paprika färsk timjan, lök, vitlök och lite annat ingår inte i den statistiken.
PS: Här ett litet tips till Centralköket i Höganäs från SVT-kocken Tareq Taylor på hur man lagar falafel med två såser, bilden ovan. Foto: Eva Robild.