När Hälsingborg hade ä och spårvagnar

Studentorkestern 1962

Arne Berglunds ”Mätteslurkarnas gyllene tidsålder” levandegör Hälsingborg från 1940-talet och en bit in på 60-talet. Bilden: Studentorkestern 1962.

ArneBerglund

Den nya 300-sidiga Helsingborgsboken ”Mätteslurkarnas gyllene tidsålder” ger nostalgiska tillbakablickar på livet i Helsingborg från 1940-talet och en bit in på 60-talet. Perspektivet är skolgrabbarnas under ”den gamla goda tiden”, men inte bara. I text och bilder görs livfulla nedslag i det Hälsingborg som till 1971 stavades med ”ä”. Här var spårvagn det självklara transportmedlet upp och nerför backarna. Jazzen och idrotten präglade unga generationer.

Författaren Arne Berglund hälsar på en av bokens första sidor läsarna med utslagna armar i tidsenlig klädsel, läroverksmössa och trenchcoat. Till sin hjälp har han berättelser och samtal med 42 helsingborgare, födda på 1930- och 40-talen. De har läst hans text och till den fogat sina kompletterande berättelser.

Arne Berglund är själv mätteslurk” och introducerar begreppet i sitt förord, som en kvarleva från 1880-talets spydigheter mellan folkskolelever och ungar i läroverket, de senare liknades vid bräkande får. Mä, mä, blev ”mättor” och så småningom mätteslurkar. I bokens sammanhang alltså särskilt elever i Gossläroverket, som blev samskola (Nicolaiskolan) först 1964. Men boken rymmer också nedslag från ”Flickis”, nuvarande Olympiaskolan.

Arne Berglund skriver om Flickis och Gossis: ”De båda två läroverken låg endast 400 meter från varandra men det kändes som om vi tillbringade vår studietid på två isolerade öar”.

JazziHelsingborg

Författaren påminner om Helsingborg som jazzstad. Han låter oss möta bohemen Stickan Andersson som ordnade konserter och drev skivaffär på Långvinkelsgatan på 50-talet. På bilden ovan syns han tillsammans med Holger Sönne, legendarisk ordförande för Jazz i Helsingborg under många år.

Boken innehåller ett myller av personer, skrönor, rövarhistorier och trovärdiga inslag – samt inte minst en mängd unika bilder. Det märks att Arne Berglund lagt ner ett oändligt arbete på boken men också att han och hans medarbetare haft väldigt roligt under vägen, vilket smittar av sig på läsaren.

En unik bild visar hur den legendariske jazztrumpetaren Dizzie Gillespie i samband med en konsert i Helsingborg 1959 besökte Alf Halmén i Halméns musikaffär, agentur för Martin-trumpeterna, som Gillespie själv använde. Tänka sig!

På den översta bilden går Studentorkestern 1962 i täten för årets studenter på Stortorget. Bland musikerna Pelle Helmersson, Staffan Roos, Ulf Clarén, Arne Olsson, Björn Merker och Gunnar Nilsson.

Gillespie

3 reaktioner på ”När Hälsingborg hade ä och spårvagnar”

  1. Till yttermera visso är bilden framksllad och uppförstorad i Gossis fotolab beläget på fusikums område på plan 3 i annext. Där har vi , min bror och jag tillbringat många ”mörka” timmar.
    Mbh

    Ulf Inger

  2. Hej Sören,
    Så vitt jag vet är studentorkestern fotograferad av min bror Björn Inger.

    Med bästa hälsningar

    Ulf Inger

Kommentarer är stängda.