Ulrika Nandra presenterar sina nya bok om Indiens sexuella revolution.
Efter it-revolutionen tar en annan revolution vid i Indien, den sexuella revolutionen. Så skriver Ulrika Nandra, svensk journalist som arbetat för Svenska Dagbladet och SVT, i sin bok ”De oanständiga. Det moderna Indiens sexuella revolution” (Carlssons).
Hennes utgångspunkt är den uppmärksammade brutala gruppvåldtäkten på en buss i New Dehli. Offret, den indiska studentskan Jyoty Singh Pandey, avled till följd av sina skador.
När Ulrika Nandra presenterar sin bok på förlaget i Stockholm betonar hon att det fortfarande finns många schabloner om Indien.
– Antalet våldtäkter i Indien är inte fler än i Europa. Men de ökar. Frågan måste sättas in i ett större sammanhang. Fortfarande är sexualitet skamligt. Skam föder skamlöst beteende.
Den ekonomiska utvecklingen i Indien har gått rasande fort. Ulrika Nanda talar om ”växtvärk”.
– De två senaste decennierna har landet förändrats kanske lika mycket som Sverige från 1850-talet till nu. Allt har gått så fort att många frågar sig ”Where is my India”.
I dag styrs Indien av det hindunationalistiska partiet BJP.
– Regeringen är inte alls intresserad av kvinnlig frigörelse.
I dagens Indien finns en växande medelklass vars materiella förutsättningar är jämförbara med Europas. Indiens snabba ekonomiska utveckling kan leda till en sexuell revolution som kan påminna om vad som skedde i USA på 50-talet.
Redan nu ser Ulrika Nandra i det indiska offentliga rummet otaliga tecken på att de moraliska gränserna förändras. För bara tio år sedan censurerades kyssar på film. I dag är sex inte uteslutet på biofilm.
Vägen dit är inte enkel. Mellan det moderna Medelklassindiens förändrade attityder och det traditionella Indiens värderingar finns klyftor som kommer att leda till konflikter under en lång övergångsperiod.
Ulrika Nandra lever i konflikten. Hon är född i Sverige med en indisk pappa. Efter att ha rapporterat om ämnen som utmanar traditionell moral har hon blivit svartlistad av de indiska myndigheterna och inte fått sitt journalistvisum förnyat.
– Det är också svårt för inhemska journalister att bedriva granskande journalistik i kontroversiella ämnen. Samtidigt finns en medelklass som kan ta ton.