Ett unikt verk av Picasso, som tidigare fanns på Närlunda förvaras tydligen av Helsingborgshem i en källare eller ett lager.
Var finns Picassos 3,55 meter höga Fågelfisken, som hängt på en husgavel i Närlunda, undrade jag i en blogg i augusti 2015.
Jag hade varit i Kristinehamn, där man firade Picassosommar 2015 med utställningar, föreläsningar och andra evenemang.
Femtio år hade gått sedan den 15 meter höga monumentalskulpturen Kvinnohuvud (eller Jacquelin, efter Picassos hustru) i betong placerades på en klippa i Vänerns vattenbryn några kilometer från stadens centrum, numera Picassoudden. I dag är Picassoskulpturen stans främsta sevärdhet.
Helsingborg fick Fågelfisken redan 1964, det första av några Picassoverk i Sverige utförda i naturbetong av den norske konstnären Carl Nesjar, som hade en vänskaplig kontakt med Picasso, och som utfört både verket i Kristinehamn och den försvunna Fågelfisken i Helsingborg.
Hade det värdefulla och unika konstverket skadats eller rentav sålts med god förtjänst kunde man undra. Nu visar det sig, skriver HD, att Helsingborgshem har verket i ”tryggt förvar” och planerar att placera ut den ”om något år” i samma område.
I Oslo fanns fem muralverk av Picasso, besläktade med Fågelfisken i Helsingborg, på den regeringsbyggnad som skadades vid Breiviks attentat 2011.
”Picasso Mural in Norway Among Europe’s Most Threatened Heritage Sites”, skrev Artnet i december 2015. Man redogjorde för hur Picassoverken i Oslo listats 2015 som ett av de sju ”mest hotade kulturarven i Europa”.
Ett åttonde hotat europeiskt kulturarv (tills motsatsen bevisats) förvaras tydligen av Helsingborgshem i en källare eller ett lager någonstans i staden. Hoppas att det åtminstone är väl försäkrat.
I denna grönköpingsmässiga historia undrar jag vad Helsingborgs kulturdirektör Bibi Hidén har för synpunkter på hanteringen av Picassoverket?