ABF hade inget annat val än att lägga ut Folkets Hus till försäljning, säger föreningens ordförande Kent Härstedt. Ansvaret är Helsingborgs kommuns.
Av nöden var vi tvungna att lämna ut Folkets Hus till försäljning, säger Kent Härstedt, ordförande för ABF i Helsingborg. Vi talar med varandra efter det att mäklarfirman Valvets annons publicerats på söndagen. I annonsen läggs anrika Folkets Hus i Helsingborg ut till försäljning. Det begärda priset är 26 miljoner.
– Det här är ingenting vi velat göra, säger Kent Härstedt, men vi hade inget val. Vi gör det inte heller för att tjäna pengar.
För tre år sedan drog Helsingborgs stad in det kommunala anslaget till Folkets hus. Det uppgick till 826 000 kronor.
– Efter det beskedet provade vi olika vägar. Under ett år drev Jeanette Sollén framgångsrikt kultursatsningen Salongen i Folkets hus. Men Salongen fick inget bidrag av kommunen och måste därför läggas ner.
Salongen kunde förstås inte drivas ideellt. Och kommunen var inte intresserad av ett kulturhus på Söder. Andra satsningar prioriterades. Underskottet för Helsingborgs Arena lär ligga upp mot 40 miljoner om året. Och vad kostar räntan för de 400 miljoner som kommunen måste förskottera av tio års kommande bidrag från Dunkerfonderna för att bygga läktare på Olympia??
Turerna kring Folkets hus är en sorglig historia, en bedrövlig historia, en förfärligt obehaglig historia, satt i ett sammanhang.
Det måste sägas att ansvaret inte är ABF:s utan Helsingborgs stads.
– Vi gjorde vad vi kunde för att rädda Folkets hus, fortsätter Kent. Men vinsterna från all annan verksamhet gick för att täcka underskotten i Folkets hus. Trots att ABF går bra har vi därför gått med 400 000 i årligt underskott. Det håller inte.
ABF i Helsingborg bygger på verksamhet av cirka 320 organisationer. ABF är därmed en av de viktigaste lokala kulturaktörerna.
– Men bara 10 procent av vår verksamhet bedrivs i Folkets Hus. Med underskottet tvingades vi införa anställningsstopp och kunde inte finansiera teknisk förnyelse av datorer och annan utrustning.
I ett alltmer hopplöst läge provade ABF att höja hyrorna i huset.
– De första som flyttade var tyvärr Socialdemokraterna.
Därefter återstod inget annat än att lämna ut huset till försäljning.
– Vi hade inget annat val. Vi har talat med Folkets Hus och Parker. Både vår styrelse och hela personalen står bakom beslutet.
Därmed ligger hela ansvaret åter hos Helsingborgs kulturförvaltning och hos kommunen.
Återigen, det handlar om ett stycke lokal arbetarhistoria som förskingras, det handlar om stadsdelen Söder som mister sitt givna kulturcentrum i en ohållbart segregerad stad. Och om den fria kulturen som förlorar unikt bra lokalmöjligheter.
Shame on you Helsingborg, skulle Michael Moore ha sagt.
Bilden från ett Salongenevenemang i Folkets Hus unikt vackra A-sal.
Ett Lyft på Söder där Folkets Hus skulle kunna bli:
Ett mångfallens kulturträffpunkt där alla vi och våra föreningar som finns på söder kunde träffas lära känna varandra och starta folkbildningskurser, kulturprojekt mm tillsammans.
Studieförbunden tillsammans med föreningarna på söder skulle kunna starta kurser och utbildningar och en dagfolkhögskola med stöd av arbetsförmedlingen, migrationsverket och Helsingborgs Stad.
Denna Dagfolkhögskola kan bildas av studieförbunden i Helsingborg tillsammans med föreningar och enskilda personer,
Med en dagfolkhögskola skulle verksamheten få stöd av staten via folkbildningsrådet samt av arbetsförmedlingen och midrationsverket genom att utföra utbildningar för dessa.
Helsingborgs stad skyldigheter att genomföra vuxenutbildningar, en del av dessa skulle kunna utföras av dagfolkhögskola.
Det borde vara möjligt att ansöka om medel från Allmänna Arvsfonden för att pengar i uppstarten.
Innehållet studieutbudet på Dagfolkhögskolan
Allmänna kurser på grund och gymnasienivå (som förberedelse inför yrkes och högskoleutbildningar)
Fördjupningar i Svenska och samhällsorientering med särskild inriktning på demokrati.
Tillvalsämnen med inriktning på Kultur och Mångfald
Vidare kommunikation med IT – Radio – TV inriktning.
Anm: Under åren 1994 till 2012 arbetade jag med en folkhögskolefilial i Helsingborg.
Under denna tid omsatte vi statliga medel på ca 60–70 miljoner till vuxenutbildning vilket innebar en direkt avlastning av kommunkassan.
Resultatet med ett projekt enligt ovan beskrivna kommer att innebära stora vinster såväl mänskligt som kommun- och samhällsekonomiskt.
Det är sorgligt när man från kommunalt håll drar in ett förhållandevis litet bidrag till en levande och fungerande kulturell verksamhet, och i stället lägger ner mycket mer pengar på ”finkulturen” på Dunkers , dit inte många vill gå.
Tänk om politikerna någon gång kunde tänka på folkets behov i stället för att sitta fast i gammalt tänkande.
Trist. Men, skulle man inte kunna skapa en saluhall där likt den man har i Höganäs? Mysiga små affärer med mat – och konsthantverk m.m. Café och restaurang med Söders prägel, dvs. alla olika slags mat. Bokhörna och fika., musik…
En STOR Skam ! !
Med Salongen hade Helsingborg äntligen ett hus med en vittomspännande verksamhet aldrig tidigare skådat i HBG:s historia. Hur man kunde släppa detta för en så ynklig summa i begärt underhåll är en total gåta ! Samtidigt som huset med den verksamhet det har (haft) är ett unikum i staden !
Shame on you Helsingborg ! ! !
Håller verkligen med. Det handlar om viktig lokal kulturhistoria, det handlar om stadsdelen Söder som mister ett levande kulturcentrum i en ohållbart segregerad stad. Och om den fria kulturen som förlorar unikt bra lokalmöjligheter. Vad kan vi göra? Är allt för sent nu?