Stark dansk film om unga tyska krigsfångar som kommenderas till minröjning längs Jyllands västkust.
Danska Land of Mine – eller ”Under sandet” – blev en av de mest uppmärksammade danska filmerna 2015. Det är en ovanlig film om andra världskriget, eller snarare tiden just efter freden 1945.
Den utspelar sig på den jylländska västkusten, där den nazistiska ockupationsarmén lagt två miljoner minor längs kusten, som ett skydd mot en väntad allierad invasion.
När filmen visas på Göteborg Film Festival berättar danske regissören Martin Zandvliet att det tagit honom fyra år att skriva manuset, som bygger på historiska händelser.
I filmen är danskarna hatiskt inställda mot de unga tyska pojk- eller barnsoldater som tvingas med bara händerna gräva upp minorna. I verkligheten utkommenderades 2 000 tyska krigsfångar till det farliga uppdraget. Hälften dog eller skadades svårt. I filmen är tyskarna ”offer” och danskarna hänsynslösa ”förövare”.
– Det finns många dolda historier om kriget. Många är så komplicerade ämnen att det kan kräva ett tidsperspektiv på 70 år för att behandla dem.
Filmen är inspelad ”on location”, på de platser där minorna låg och röjdes. Den förmedlar en viktig insikt om att också ”de andra” i ett krig är människor, som dessa tyska skolpojkar utkommenderade i krigets slutskede.
Filmfestivalen pågår ännu några dagar. När eftertexterna till de sista filmerna rullar vid elvatiden på måndagskvällen har 450 filmer från hela världen stått på programmet.