Vi lever i de strömmade bildernas tid. Amerikanska TV-serier (på gott och ont) fångar vår uppmärksamhet i medierna och kan ses via globala bolag som Netflix, HBO med flera. På gott och ont. Vi lever i en bedrövligt anglifierad global kultur, där inte ens tv-programmen från de nordiska grannländerna är enkla att se eller lyssna på.
Men detta 20-tal är också det strömmade ljudets tid. Mycket enkelt är det att i dag lägga örat till jordklotet och lyssna på all världens radiostationer, utan minsta abonnemangskostnad.
Radio Garden heter ett holländskt projekt som tagits fram ideellt av The Netherlands Institute for Sound and Vision tillsammans med bland annat tyska Martin Luther universitetet i Halle-Wittenberg.
Radio Garden gör det möjligt att enkelt och gratis ”lyssna på alla världens radiostationer” (jag kan inte garantera ”alla” men det känns så).
Efter att ha laddat hem appen i min mobil – eller på datorn hittat till Radio Garden – kommer jag till kartor på en vridbar digital jordglob, där alla de städer i världen som har radiosändare finns markerade. Jag får enkelt upp listor på sändare i den stad jag markerar, Helsingborg, London, Kairo, Sarajevo, Buenos Aires … Och jag kan som favorit markera de radiostationer jag lätt vill kunna återvända till.
Min egen mobils favoritlista innehåller både sändare för informationens skull som danska P1 eller BBC World Service, BBC 4 eller tyska NDR1 och än fler för musiken som: BBC 3, Jazzradio Radio Humleborgs Jazzkanalen, Melodia (Aten), WWNO Jazz (New Orleans), Rádio Bocas de Fado (Porto, Portugal), Schwankenstein Berlin, Kalman Radio (Sarajevo), Folky Ton (zagreb), Arab Mix (Kairo) med flera.
Radio Garden gör min värld större. Det är en god känsla.
Som tonåring var jag hängiven DX-are, med hjälp av en kortvågsradio och ”World Radio Handbook” (med förteckningar över all världens radiostationer och eventuella sändningar på diverse språk).
DX är en gammal telegrafisk term med betydelsen ”en signal som färdats långt”.
Som DX-are var jag ”lyssnaramatör” och skrev ofta lyssnarrapporter till sändande stationer, med bland annat uppgifter om kvalitet och hörbarhet på sändningen. Som svar fick jag QSL-kort som bekräftelse på avlyssningen, där QSL står för ”jag kvitterar”.
Inte sällan fick jag fylligare svar, ibland personligt skrivna och ibland små gåvor, som en ”försilvrad mikrofon” från bolivianska HCJB, La Voz de los Andes, där varannan vecka faktiskt fanns ett program på svenska, gjort av missionärer om jag minns rätt.
När jag skriver den här bloggen söker jag med Radio Garden på HCJB och får träff på två sändare i Quito, bland annat HCJB FM 89,3, jag lyssnar en stund på ett program på spanska.
Som DX-are utforskade jag världen och lärde mig något av den, det var nog så spännande.
Radio Garden är så enkelt att använda att det kanske saknar DX-andets magi. Ändå är det ju tekniskt överlägset. Med Radio Garden kan jag på bara några sekunder förflytta mig till i princip vilken plats som helst på jorden med bästa lyssnarkvalitet och alldeles utan kortvågsbandets opålitliga brus.