Om mindre än två månader förbjuds kärnvapen av FN

Försvarsminister Peter Hultquist vill inte att Sverige ska ratificera FN:s förbud mot kärnvapen. Foto: Fredsam Göteborg.

Om mindre än två månader förbjuds kärnvapen, när FN:s kärnvapenförbud träder i kraft den 22 januari 2021.

– Det är fantastiska nyheter och resultatet av civilsamhällets intensiva arbete i mer än 70 år. Det är förstås en sorg att Sverige ännu inte gått med i förbudet, men det är något vi får se till att ändra på, säger Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds.

Att förbudet nu kan träda i kraft är en historisk händelse som innebär en betydelsefull förändring för en fredligare värld. 

Förbudet börjar gälla 90 dagar efter att den 50:e staten ratificerat kärnvapenförbudet. Därefter är alla länder som ratificerat konventionen bundna av den och måste implementera och följa den.

Sverige och andra länder som ännu inte ratificerat FN:s kärnvapenförbud kommer också att märka av konsekvenserna av konventionen. Förbud är kraftfulla verktyg som skapar stigma och förändrar normer – det vet vi av erfarenhet från tidigare förbud mot personminor och klustervapen, skriver Agnes Hellström.

De statliga AP-fonderna har haft miljarder investerade i aktier på företag som producerar komponenter till företag. Detkommer knappast att vara möjligt i framtiden eftersom det nu är ett brott mot folkrätten.

De länder som redan har kärnvapen, särskilt USA, Ryssland, Storbritannien, Kina och Frankrike, lär inte skrota dem, inte omgående. Men FN:s förbud mot kärnvapen som massförstörelsevapen kommer i många sammanhang att fungera som ett moraliskt rättesnöre för en fredligare värld utan kärnvapen.

Sverige röstade 2017 ja till att anta FN:s kärnvapenkonvention har Sverige ännu inte anslutit sig till förbudet. Agnes Hellström skriver vidare:

”Det är ett djupt beklagligt brott mot svensk nedrustningstradition att stå utanför när en nedrustningskonvention träder i kraft. Tillsammans med ett antal andra organisationer arbetar Svenska Freds för att Sverige ska ansluta sig vilket skulle innebära att Sverige tydligt tar ställning mot kärnvapen och för att stärka den internationella normen mot dessa massförstörelsevapen. Sverige skulle också kunna bli ett nyckelland för att fler EU-länder, Natoländer och allierade ska ansluta sig till förbudet.”

Svenska folket är enligt Sifo för ett ratificerande av avtalet. Men den politiska majoriteten i riksdagens är mot, särskilt de borgerliga partierna och delar av socialdemokratin med försvarsminister Peter Hultqvist i spetsen.

Till det kommer att de stora tidningarna, DN, Svenska Dagbladet, HD/Sydsvenskan med flera bedrövligt nog både är mot ett undertecknande och för svenskt Nato-medlemskap och inte ens uppmuntrar till debatt i frågan.

En reaktion på ”Om mindre än två månader förbjuds kärnvapen av FN”

  1. Sveriges regeringar har, i decennier efter Olof Palme , långsamt men säkert anpassat sig till kärnvapenkapprustningen och är nu helt beroende av NATO.
    Skamligt!

Kommentarer är stängda.