Nu vill moderaterna nationellt förbjuda ”organiserat tiggeri”. Fortsätt läsa Tiggarna och vår medkänsla
månadsarkiv: april 2015
Unikt material i Ravensbrückarkivet
Från koncentrationslägret Ravensbrück kom 1945 med de vita bussarna många polska överlevande. De djupintervjuades och deras berättelser finns nu på UB i Lund i unika Ravensbrückarkivet. Fortsätt läsa Unikt material i Ravensbrückarkivet
Panora ny arthousebiograf i Malmö
I helgen avslutades en Balkanfilmfestival på Malmös nya Arthousebiograf Panora (bilden från montenegrinska Little Budo). Den 7 maj inleds en fransk filmfestival på samma nya 4K-bio – i tidningen Arbets gamla papperslager. Fortsätt läsa Panora ny arthousebiograf i Malmö
Nolltolerans – mot romer??
Ingen tiggare utanför Konsum på måndagen. Peter Danielssons ”nolltolerans” verkar ha fått ett snabbt resultat. Fortsätt läsa Nolltolerans – mot romer??
Mot EU:s dödliga gränspolitik
Manifestation i Malmö mot EU:s dödliga gränspolitik, till minnet av de 900 som drunknade i Medelhavet den 19 april. Fortsätt läsa Mot EU:s dödliga gränspolitik
I maj: Krig i Norrbotten
Sverige måste säga nej till att Nato förvandlar hela Norrland till krigsområde! Fortsätt läsa I maj: Krig i Norrbotten
Hur böckerna gör mig till människa
Filosofen Eva Mark talar på Helsingborgs stadsbibliotek om bildning och om läsning ”som skaver”. Fortsätt läsa Hur böckerna gör mig till människa
Biblioteksanställda är demokratikämpar
”En borg för böcker! Du kan se dem stå / beredda för din ande och din hand. / Här kan du söka visdom hos Rousseau / och känna flammorna av Strindbergs brand.”
Så skrev Johannes Edfelt, poet och akademiledamot med sommarbostad i Ramlösa, i en specialskriven dikt i juni 1965, Prolog vid invigningen av Hälsingborgs stadsbibliotek. Biblioteket hade ju funnits tidigare (i Konserthuset) men fick då egna lokaler i en ny byggnad i Stadsparken, riktad av Jörgen Michelsen. Dikten slutar så fint:
”En borg för böcker! Det är tankars makt / och bilders ljus i dunklet på vår jord.”
I veckan har bibblan celebrerat byggnadens femtio år med olika inslag. På fredagen genomfördes ett ambitiöst halvdagsseminarium om Biblioteken i en föränderlig in- och omvärld. Niclas Lindberg, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening, talade angeläget om ”Bibliotek – mänskliga rättigheter i praktiken”.
Han knöt samman FN:s mänskliga rättigheter från 1948 – särskilt artikel 19 om åsikts- och yttrandefrihet – med Unescos folkbildningsmanifest (1949) och den svenska bibliotekslagen från 2014.
Biblioteken är hörnpelare i det demokratiska samhället.
– De måste ha en öppenhet för olika perspektiv. Det är en förpliktigande uppgift, underströk Niclas Lindberg. För att stå upp för allas rätt till kunskap måste bibliotekarier ibland kunna tillgripa civil olydnad, på liknande vis som de läkare som med etiska motiv behandlar papperslösa flyktingar.
Niclas Lindberg fick medhåll av bibliotekschefen Catharina Isberg, som också ville se biblioteket som ett nav i en delad stad där kunskap och information förmedlas till alla. Hon nämnde särskilt Lyondeklarationen, som formulerades 2014 och som Helsingborgs stadsbibliotek direkt anslöt sig till.
I publiken såg jag mest entusiastiska bibliotekarier. Fanns det någon kulturpolitiker på plats, beredd att ta strid för att återge stadsbiblioteket de resurser man behöver för att kunna fullfölja sitt demokratiska uppdrag?
I dag ligger tyvärr Helsingborgsbiblioteket år efter år bland de sämsta biblioteken i Skåne i Svensk biblioteksförenings årliga rankning. Så kan det ju inte få fortsätta!
Fotnot: På bilden talar Niclas Lindberg, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening, om biblioteken och demokratin. I en följande blogg handlar det om biblioteken och om hur läsning gör oss till människor.
Arbete utan plats och tid
Nätet separerar arbete från plats och tid, skriver Per Svensson. Fortsätt läsa Arbete utan plats och tid
Ett år efter tidningsköpet
Sydsvenskan köp av HD offentliggjordes den 23 april 2014. Ett år har gått. Fortsätt läsa Ett år efter tidningsköpet